Frequently Asked Question

Čo je to dvojfaktorová autentifikácia?
Posledná aktualizácia pred 5 minútami

Dvojfaktorová autentifikácia (2FA) je dodatočný prihlasovací kód pre zabezpečenie ochrany vašich osobných dát, keď jedno heslo jednoducho nestačí. Ak náhodou niekto uhádne alebo ukradne vaše heslo, môže sa poľahky dostať do vášho účtu v počítači, informačnom systéme, emailovej schránke, úložisku alebo k iným vašim dátam. Dvojfaktorová autentifikácia pomáha tento problémn riešiť využitím kódu, ktorý sa vygeneruje v externej aplikácii.

V súčasnej dobe je podporovaná metóda overenia pomocou jednorazových číselných hesiel (TOTP), ktoré sú vygenerované v mobilnej aplikácii pomocou zdieľaného kľúča. Je to krátke, najčastejšie 6 číselné heslo. Ak by sa teda chcel niekto dostať k vášmu účtu alebo dátam, ktoré máte chránené 2FA, musel by sa dostať aj do vašej aplikácie a musel by získať aj tento druhý kód.

Všeobecne sa odporúča používať softvérové alebo hardvérové 2FA prostriedky - aplikácie či špecializované nástroje. Posielať 2FA kód cez SMS sa v súčasnosti neodporúča pre možnosť prelomenia SMS komunikácie.

Aplikácií pre smartfóny je mnoho. Pre príklad je tu niekoľko tipov:

2FAS (Android, iOS) - rozšírenia pre prehliadače: Chrome, Brave, Firefox, Edge. Zálohovanie bázy.

FreeOTP (Android, iOS)
Google Authenticator (Android, iOS)
LastPass Authenticator (Android, iOS, Windows)
Microsoft Authenticator (Android, iOS, Windows)
Authy (Android, iOS, Windows, MacOS, Linux)
Yubico (Android, iOS, Windows, MacOS, Linux)

Prosím čakajte!

Prosím počkajte... bude to chvíľka!